Main menu:

Keresés

Rovatok

Archivum

Bejelentkezés, regisztráció

Archive for január, 2009

Emlékezés Csiha Kálmánra

C s i h a    K á l m á n
1929 – 2007
 
Életrajza
 
A magas termetű, szálfa egyenes, hófehér hajú férfi meleg hangon, szelíd mosollyal beszélget velünk. Méltóság árad belőle. Életútját „fények és rácsok”, fájdalmak és csodák között járta végig. Jelképe a XX-XXI. század hányatott sorsú erdélyi magyarjainknak.

Az MRETZS Jogi Bizottságának állásfoglalása a Magyar Református Egyház Alkotmánya című tervezethez

A Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata Jogi Bizottsága 2008. november 14-én, Budapesten tartott bizottsági ülésén és azt követően megvizsgálta az egységes Magyar Református Egyház Alkotmány tervezetét és az alábbi állásfoglalásra jutott:
1./
Mindaz, amit a tervezet szabályozni szándékozik, már tartalmilag és az országonként fennálló körülmények figyelembevételével, jogilag rendezve van, az MRETZS Alkotmányában.

Beszámoló a Párizsban élő magyar gyülekezeti közösségről

           EGLISE PROTESTANTE HONGROISE EN FRANCE
           Franciaorszàgi Magyar  Protestàns (reformàtus) Egyhàz
                5 rue Roquèpine 75008 Paris Paroisse de ST Esprit
                                    CCP 7 309 63 F Paris
 
Tàjékoztatàsul!
A gyülekezet működésének leíràsa:
Egyhàzunk az 1905-ös francia törvények szerint hivatalosan nyilvàntartott önàlló egyhàz. Nàlunk fontos és megszokott, hogy minden hónap első vasàrnapjàn reformàtus istentisztelet legyen, ehhez szoktak az egyhàz [...]

Kálvin emlékülés Csákváron

Október 11-től 14-ig Kálvin János születésének közelgő 500. évfordulójára emlékeztek a Csákvári Református Egyházközségben.
Az ünnepség első napján a környékbeli énekvezetők, kántorok számára volt továbbképzés, melyet Bódiss Tamás, az MRE Zsinatának Énekügyi előadója tartott. Délután tizenegy kórus adott hangversenyt, melyet megelőzően igehirdetéssel szolgált Ft. dr. Erdélyi Géza, az MRETZS lelkészi elnöke.
Október 12-én, vasárnap ünnepi Közgyűlés [...]

Református konferencia Szentpéterváron

Harmadik alkalommal tartotta meg az oroszországi reformátusság nagy jelentőségű tudományos konferenciáját, Szentpéterváron. A konferencia 2008. december 5-6-án volt, a Keresztyén Egyetemen, amely méltó otthont adott a színvonalas tanácskozásnak. A két napos programon kiválóan képzett orosz, amerikai, ukrajnai, magyarországi teológusok szolgáltak.
Speciális az oroszországi reformátusság helyzete. A 36 gyülekezetben élő kálvinisták több  orosz nyelvű kiadvánnyal dicsekednek, [...]

Kálvin és a pénzügyek

Szeretettel köszöntöm mindazokat akik hajlandók egy ilyen várhatóan száraz előadást végigülni, végighallgatni, melynek az a címe: Kálvin és a pénzügyek. Különösen nehéz helyzetben vagyok, mert ilyen nagyszerű előadók és előadások után kellene egy érdekfeszítő előadást tartanom.
Első hallásra azt gondolná az ember, hogy Kálvin idejében senki nem foglalkozott pénzügyekkel, és főleg Kálvin János sosem foglalkozott a [...]

Kálvin hatása a magyarságra s a magyar politikára

A Kárpát-medence kulturális határvidék, a keletről és délről érkező népekkel szembeni védekezési régiója a Nyugatnak, amelyet a keresztyénség felvétele után a magyar állam (királyság) töltött be. S ezt a szerepet a szakrális jellegű uralkodó családon túl egyre magától értetődőbben fogadta el a nagy létszámú harcos magyar nemesi rend is. A keresztyénség védőpajzsának lenni azonban nem [...]